
Забезпечення дітей харчуванням в дошкільному закладі здійснюється відповідно до:
- Закону України «Про дошкільну освіту» (ст. 35)
- Положення про дошкільний навчальний заклад (п. 27 – 29)
- Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» затвердженої спільним наказом МОЗ України та МОН України від 17.04.2006 р. № 298/227.
Основними принципами організації харчування дітей в дошкільному закладі є:
– суворе дотримання принципів часу та інтервалів між годуваннями
– правильний кількісний і якісний розподіл їжі на окремі прийоми
– дотримання умов прийому їжі та правил поведінки дитини під час прийому їжі
– адекватна енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат дітей
– збалансованість та максимальна різноманітність раціону
– адекватна технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що
– забезпечує їхні смакові якості та збереження вихідної харчової цінності
-врахування індивідуальних особливостей дітей (у тому числі того, що
дехто з них не переносить окремих продуктів та страв)
-забезпечення санітарно-гігієнічних норм, у тому числі дотримання всіх
– санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв.
В дошкільному навчальному закладі забезпечено збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку з дотриманням натурального набору продуктів, визначених МОЗ України спільно з МОН України за погодженням з Міністерством фінансів України.
Контроль за організацією та якістю харчування в закладі, вітамінізацією страв, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю зберігання, дотримання термінів реалізації продуктів здійснюється медичною сестрою, завідувачем дошкільного навчального закладу.
В закладі встановлено триразове збалансоване харчування, в літній оздоровчий період вводиться додатковий сніданок, під час якого діти споживають соки, фрукти.
Продукти харчування та продовольча сировина доставляються в ДНЗ спеціалізованим транспортом щоденно, товарна сумісність витримується.
Приймання продуктів в ДНЗ здійснює комірник із залученням медсестри. Під час приймання проводиться оцінювання продуктів та сировини за зовнішнім виглядом, запахом, смаком, кольором, консистенцією.
Приймання продуктів без супроводжуючих документів, що підтверджують походження, безпечність, якість (ґатунок, категорію, дату виготовлення, термін реалізації, умови зберігання), відповідність стандартам, не допускається.
Для зберігання продуктів в закладі є всі умови: побутові холодильники, морозильна камера, комора. В холодильниках присутні термометри для контролю температурного режиму.
Холодильники миються та розморожуються відповідно по мірі забруднення та невідповідності температурному режиму.
Усі продукти харчування зберігаються згідно з прийнятою класифікацією, щодо умов зберігання та товарного сусідства: сухі, хліб, м’ясні, рибні, молочні, гастрономічні, овочі.
Терміни реалізації продуктів дотримуються. Всі продукти доброякісні, мають сертифікат якості.
Щодня приміщення харчоблоку прибирається з використанням миючих засобів. Відповідно до графіку прибирань, затвердженого завідувачем ДНЗ.
Під час приготування страв дотримується потоковість виробничого процесу. Обробка сирих та готових продуктів проводиться окремо, з використанням інвентарю відповідного маркування.
Велика увага з боку працівників ДНЗ приділяється вихованню культурно – гігієнічних навичок у дітей під час вживання їжі. За кожною дитиною у групі закріплено постійне місце за столом, розмір столів та стільців відповідають зросту дитини. Перед кожним прийомом їжі стіл сервірують згідно з меню.
Контроль за організацією харчування у дошкільному закладі здійснюється завідувачем та медичною сестрою, які постійно тримають в полі зору наступні питання:
– оцінка якості продуктів та сировини, що надходять в ДНЗ, їх
– відповідність супроводжуючим документам, кількість та вагова
– відповідність
– наявність сертифікату якості
– контрольне встановлення відсотку відходів
– складання актів бракеражу при невідповідності якості, ваги, відсотку відходів
– відповідність виходу готових страв меню – вимозі
– відповідність ваги та кількості страв раціону, що отримані помічником вихователя
– встановлення ваги та відповідності дитячої порції
– встановлення відсотку відходів їжі на вікових групах
– внесення записів у Журнал контролю за харчуванням
Нові норми харчування дітей в дитячому садочку
З 1 січня 2022 року в житомирських освітніх закладах офіційно стартував перехід на нові норми харчування. В оновленому раціоні збільшено кількість фруктів, м’яса і водночас стало менше цукру, солі та борошна.
№п/п | Найменування продукту | Денна норма на одну дитину, грамів | ||
1-4 років | 4-6 (7) років | |||
1. | Овочі в т.ч. квашені (від 4 років) | 180 | 240 | |
2. | Фрукти та ягоди | 120 | 160 | |
3. | Соки | 48 | 72 | |
4. | Фрукти та ягоди сушені | 12 | 15 | |
5. | Злакові, зернові та бобові | Крупи – 64
Макаронні в-би – 11,2 Бобові – 23 |
Крупи – 80
Макаронні в-би – 14 Бобові – 29 |
|
6. | Картопля | 66 | 82,4 | |
7. | Хліб цільнозерновий | 60 | 60 | |
8. | Риба | 16 | 24 | |
9. | Птиця | 54 | 72 | |
10. | Свинина, телятина, яловичина | 18 | 24 | |
11. | Яйця | 16 | 16 | |
12. | Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини | Або молоко – 300
Або рослинні напої – 300 Або йогурт – 200 Або кефір – 200 Або сир кисл. – 200 Або сир тверд. – 20 Або сметана – 30 |
Молоко-400
Або рослинні напої – 400 Або йогурт – 250 Або кефір – 250 Або сир.кисл. – 250 Або сир. тверд. – 30 Або сметана – 50 |
|
13. | Сир твердий або сметана (обід) | Сир тверд. – 4
Або сметана – 6 |
Сир тверд. – 6
Або сметана – 10 |
|
14. | Масло вершкове | 6 | 7,5 | |
15. | Олія | 13 | 14,5 | |
16. | Сіль | 2,1 | 14,5 | |
17. | Цукор | 25 | 25 | |
18. | Какао | 2 | 2,4 | |
19. | Чай без кофеїну | 0,08 | 0,12 | |
ВСЬОГО: (середній показник виконання у %) | ||||
Білки | 53 | 58 | ||
Жири | 44 | 56 | ||
Вуглеводи | 194 | 240 | ||
Енергоцінність, ккал | 1385 | 1700 | ||
ПАМ’ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ
Режим харчування дитини вдома
Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
Привчайте дитину:
- перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
- під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо);
- самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;
- після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.
- Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі.
- Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.
- Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі/
- Привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо).
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.
У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад санітарно-епідеміологічних станцій.
Результати анкетування батьків щодо змін в Нормах харчування
В процесі проведення анкетування щодо змін в Нормах харчування дітей в ЖДНЗ №3 ,опитано 49 батьків та отримано наступні результати:
На питання:
1.Чи знають батьки норми харчування на день які відповідають віку їхньої дитини?
Відповіли :
1.так-22
2.частково-20
3.потребую консультації-7
2.Чи відомо щось про нові Норми харчування дітей в закладах дошкільної освіти?
Відповіли:
1.Так-23
2.Частково-19
3.Ні-7
3.Як відноситеся до зменшення норми хліба в денному раціоні дитини?
Відповіли:
1.Позитивно-21
2.Негативно-26
3.Байдуже-2
- Як відноситеся до зменшення норми картоплі в денному раціоні дитини?
Відповіли:
1.Позитивно-26
2.Негативно-21
3.Байдуже-2
- Як Ви відноситесь до збільшення норми свіжих фруктів в денному раціоні дитини?
Відповіли:
1.Позитивно-44
2.Негативно-1
3.Байдуже-4
- Як Ви відноситесь до збільшення норми риби в денному раціоні дитини?
Відповіли:
1.Позитивно-42
2.Негативно-4
3.Байдуже-3
- Як Ви відноситесь до зменшення норми молока та кисломолочних продуктів в денному раціоні дитини?
Відповіли:
1.Позитивно-13
2.Негативно-32
3.Байдуже-4
8.Як Ви відноситесь до збільшення норми м’яса в денному раціоні дитини?
Відповіли:
1.Позитивно-41
2.Негативно-3
3.Байдуже-5
- Як Ви відноситеся до зменшення норми солі в денному раціоні дитини?
Відповіли:
1.Позитивно-35
2.Негативно-10
3.Байдуже-4
- Як Ви відноситеся до зменшення норми цукру в денному раціоні дитини?
Відповіли:
1.Позитивно-40
2.Негативно-5
3.Байдуже-4
- Чи є у вашої дитини алергія на деякі продукти харчування?
Відповіли:
1.Немає-46
2.Так-3
- Чи повідомлені Вами працівники дошкільного закладу про наявність алергії у Вашої дитини на певні продукти харчування?
Відповіли:
1.Так-44
2.Ні-5
- Зазначте Ваші пропозиції щодо поліпшення якості харчування дітей у дошкільному навчальному закладі
Батьками було надано наступні пропозиції:
1.Збільшити кількість та різноманітність свіжих овочів та фруктів
- Збільшити норми м’яса, риби та кисломолочних продуктів
Досить велика кількість батьків висловили свою думку, що харчування дітей має бути збалансованим, збагаченим вітамінами та корисними речовинами.
Опитано всього батьків-49
Всього дітей – 77